Årets Polarpris tilldelas Emmylou Harris och Evelyn Glennie. Det är första gången sedan 2002 som priset går till två kvinnor.

Polarpriset instiftades 1989 av Stikkan Andersson, en mångsysslare inom musikbranschen som bl.a. var manager för ABBA. Priset kallas ibland för musikens svar på Nobelpriset, men det är i ärlighetens namn en bit kvar tills det når upp till samma nivå. Nobelpriset har å andra sidan haft lite längre tid på sig, så kanske kommer Polarpriset en dag att vara på samma nivå.

Priset delas vanligen ut till två personer varje år, vanligen en musiker verksam inom klassisk musik, och en verksam inom populärmusik. Det finns dock några undantag. 1992, första gången som priset delades ut, gick det till Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen). 2001 utsåg priskommittén tre pristagare: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen. Två år senare, 2003, kompenserade man för detta genom att endast belöna en person: Keith Jarrett, som fått jazz och klassisk musik att närma sig varandra.

Den första kvinna som fick priset var Joni Mitchell. Första gången två kvinnor fick motta prissumman på en miljon svenska kronor var 2002, då priset gick till Miriam Makeba och Sofia Gubaidulina. Nu har det hänt igen.

Slagverk från Skottland

Årets Polarpris tilldelas Emmylou Harris och Evelyn Glennie. Det är första gången som en döv person tilldelas priset. Evelyn Glennie, född 1965 i Skottland, förlorade hörseln på båda öronen när hon var tolv år gammal. Hon hävdar dock att det går utmärkt att höra med andra delar av kroppen. Av denna anledning är hon ofta barfota då hon framför sin musik.

Glennie växte upp i en musikalisk familj. Hennes far spelade skotsk folkmusik, och den skotska musiktraditionen har alltid haft ett stort inflytande på hennes musikaliska skapande. De första instrument hon lärde sig spela var munspel och klarinett. Till slut fastnade hon dock för slagverk, även om hon också spelar säckpipa.

Glennie är troligen mest känd i USA, där hon uppehåller sig en stor del av året. Hon har bl.a. medverkat i barnprogrammet Sesame Street.

Country från USA

Om Glennie är populär i USA är det dock inget mot den andra pristagaren, Emmylou Harris. Harris föddes 1947 i Birmingham, Alabama, och det kanske inte är överraskande att hon gjorde sig ett namn inom countryn. Men hon har inte alltid hållit sig inom de traditionella ramarna, utan inkorporerat element från rock och pop i sin country. Hennes banbrytande artonde studioalbum från 1995 heter just Wrecking Ball, och där sprängde hon på många sätt countryns ramar genom att arbeta med U2:s husproducent Daniel Lanois.

När den kommersiella countryn senare har gått och detta håll, och blivit allt mer poporienterad, har Harris gått tillbaka till rötterna. På sin senaste skiva, Old Yellow Moon, samarbetar hon med Rodney Crowell, en countrysångare som tidigare var medlem i hennes kompband Hot Band.

Bland Emmylou Harris’ svenska fans finns systrarna Klara och Johanna Söderberg, mer kända som First Aid Kit. Med årets pristagare har Polarpriset delats ut till 19 män, fem kvinnor och tre länder.