Producenterna har alltid haft en viktig roll i populärmusik. Men frågan är om de någonsin har varit lika viktiga som de är nu. Det gäller inte minst inom hip hop och r&b.

Producenter har alltid haft ett stort inflytande på hur musik på skiva låter. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att skriva populärmusikens historia utan att nämna namn som Phil Spector, Trevor Horn, Tore Johansson eller Stock Aitken Waterman. Ofta är producenterna också verksamma som låtskrivare eller musiker, eller både och. Björn och Benny producerade till exempel samtliga ABBAs studioalbum.

Phil Spector och hans efterföljare i all ära, men idag är producenterna nästan större stjärnor än artisterna de arbetar med. Kanske började denna utveckling i Stockholm, under det sena 90-talet. Cheiron-studion på Kungsholmen, som drevs av Denniz Pop och Max Martin, lockade artister som Britney Spears och Backstreet Boys. För många blev namnet Cheiron en kvalitetsstämpel, och när detta var etablerat för ett producentgäng blev det lättare för andra producenter att bli nästan lika kända. Det finns ett flertal namn som gör anspråk på att bli det sena 10-talets Phil Spector. En av de mest intressanta är en ung man från Norge.

Cashmere Cat

Alla svenskar känner inte till hur långt framme Norge ligger när det gäller ett flertal typer av urban musik. Producentteamet Stargate, som bildades i Trondheim, huserar nu i New York och har bl.a. skrivit och producerat låtar till Rihanna, Beyoncé och Shakira.

På Tinashés debutalbum Aquarius har Stargate-teamet skrivit och producerat låten All Hands on Deck tillsammans med landsmannen Magnus Høiberg, mer känd som Cashmere Cat. Denne 28-åring från Halden i sydöstra Norge har representerat Norge i DJ-VM, men även producerat en hel del musik, både som soloartist och åt artister som Ariana Grande, Charli XCX och Wiz Khalifa. Han har även remixat ett stort antal artisters låtar.