Arrangerandet av en begravning handlar lika mycket om själva ceremonin som att hylla den bortgångne personens liv. Är det en närstående person, eller en individ som själv lämnat instruktioner som det ska planeras för, är musiken ofta en viktig faktor. Vilka låtar som spelas är en reflektion av den bortgångens personlighet men är också något som skapar en speciell stämning under själva akten.

För att begravningen ska bli så vacker och trösterik som möjligt är det alltid bra att vända sig till en begravningsfirma. Är det till exempel i Jönköping som begravningen ska äga rum är https://fenixbegravning.se/begravningsbyra/jonkoping/ ett utomordentligt alternativ, då du kan få hjälp med allt som behövs av dess kompetenta och mycket erfarna rådgivare. Här ordnas allt det praktiska som exempelvis var och när begravningen ska äga rum, om den ska vara religiös eller inte, vad som ska sägas och vilken musik som ska spelas.

Musik som tröstar och avspeglar personligheten

Att musik är balsam för själen är ett välkänt faktum och vid en begravning är det sannerligen inget undantag. Det har bland annat märkts under pandemiåret då låtarna som streamats varit lite lugnare och mer upplyftande än vanligt, vilket tolkats som ett behov av att låta musiken ge tröst och stöd.

När Sveriges Radios lyssnare fick välja sina favoritlåtar till sin egen begravning blev svaren mycket varierade. Heaven and Hell med Black Sabbath, Peter Gabriels Here comes the flood och Time to say goodbye med Andrea Bocchelli och Sarah Brightman var bara några exempel på vad olika personer vill ska spelas när de går bort. Rent statistiskt var några av de populäraste låtarna som spelades på svenska begravningar för några år sedan enligt Svenska Dagbladet Håll mitt hjärta med Björn Skifs, Hallelujah med Jeff Buckley, En stund på jorden med Laleh, Koppången med Helen Sjöholm och den kanske lite oväntade, men klassiska låten My way med Frank Sinatra. Det finns med andra ord ganska stora variationer på musikstilar och artister som är särskilt uppskattade vid begravningar.