Det har blivit mycket populärt, framför allt bland amerikaner och hip hop-intresserade, att jämföra kompositören Beethoven med producenten Xavier ”Zaytoven” Dotson. Det verkar som det är den senare som vinner jämförelsen.

Xavier Dotson, mer känd under sitt alias Zaytoven, är en av de senaste årens hetaste producenter inom hip hop och r&b. Han är framför allt känd för sitt arbete tillsammans med Gucci Mane. Gucci Mane kommer från Atlanta, som i åtminstone fem år har varit hip hopens huvudstad, och det är även där som Zaytoven är baserad. Han föddes dock på en amerikansk militärbas i Tyskland (precis som Jackson Browne), och innan flytten bodde familjen några år i Bay Area – det näst viktigaste området för amerikansk hip hop just nu. Med andra ord har han en solid grund att stå på.

Hur är det med pianot?

Men det handlar ju som bekant inte bara om varifrån man kommer. Man måste ju ha talang också. Och det är något som Zaytoven verkligen har. På internet cirkulerar en bild där Zaytoven jämförs med Ludwig van Beethoven, som precis som Xavier Dotson föddes i Tyskland men gjorde musikalisk karriär i ett annat land – i Beethovens fall Österrike. Ska man tro denna jämförelse vinner Zaytoven över Beethoven på nästan alla områden: han har vunnit fler Grammys, han är bättre på att spela piano, och han förlorade inte hörseln. Man skulle kunna invända att det sistnämnda snarare talar till Beethovens fördel, och eftersom det inte finns några bevarade inspelningar från det sena 1700-talet är det svårt att säga något om vem som bäst trakterade detta instrument.

Klart är i alla fall att Zaytoven har varit mer produktiv än Beethoven var. Om man räknar produktionen av en enskild låt som ett verk har Zaytoven nu skrivit fler verk än Beethoven gjorde under hela sin livstid. Ett av hans senaste släpp är mixtapet Beast Mode, som han gjort tillsammans med Future. Att det blev så bra är till stor del Zaytovens förtjänst. Lyssna t.ex. på spåret Just Like Bruddas.